Yabancı dil öğrenmeye karar verdikten sonra öncelikli olarak güçlü bir “öğrenme nedeni”ni amaç olarak belirlemek gerekiyor. Daha güzel ve iyi bir iş bulmak , turistlerle konuşabilmek, yurt dışına çıkabilmek vb.
Dili nereden öğrenmeli?
Amaç belirledikten sonra bir yabancı dil kursuna gitmek işe yarayabilir. Fakat “Ben bunu kendi kendime de öğrenebilirim” diye istikarlı olursanız , kitaplarla da pekala başka bir dili öğrenebilirsiniz.
Tekrar edin
Bir dili sıfırdan öğrenmeyi amaçladıysanız , bu konuda hazırlanmış eğitim DVD’leri çok işinize yaramaktadır. İster videodan isterseniz de kurstan öğrenin, ilk kural, kesinlikle bol tekrar yapmaktan geçer.. “Anladım” deyip notlarınıza bir daha hiç bakmazsanız çok kolay unutabilirsiniz.
Yabancı dergi alın
Dil öğrenme sürecini zevkli bir hobiye dönüştürmeye çalışın. Bunun için zevkinize, ilgi alanlarınıza uygun yabancı dergilerden satın alın. Okuyun, notlar alın, bilmediğiniz kelimeleri her zaman not edin ve onları sürekli tekrarlayıp, uygulama yapın.
Film seyredin ama nasıl?
Film seyretmek, yabancı dili öğrenmek için en eğlenceli yollardan biridir. Bu sayede kelimelerin telaffuzuna kulak aşinalığınız gelişmekte olur. Film seyretme olayından maksimum yararlanmak için DVD filmleri orijinal sesi ve eğer İngilizce öğreniyorsanız İngilizce altyazılı olarak seyretmek çok işe yarar.Türkçe altyazı kesinlikle işe yaramamaktadır diye söylensede uzun bir aradan sonra seyrettidiğiniz filmi merak etttiğinizden kulak aşinalığınız olacaktır. Filmden en azından bişey anlamak için başlanabilir. Ama uzun vadede düşünüyorsanız zamanla orjinal alt yazıyla devam etmelisiniz.
Ayrıca öğrendiğiniz yabancı dile ait yerel kavramları, deyimleri keşfetmenin en iyi yolu, film izlemek ve şarkı sözlerini takip etmekten geçer. Bunlar “İngilizce (ya da başka yabancı dilde) düşünme” sürecini hızlandırmaktadır.
Bilinçsiz öğrenme
Eğer evinizde kablolu televizyon ya da başka bir uluslararası yayına izin veren sistem var ise günün belirli bir saati düzenli bir şekilde öğrenmek istediğiniz yabancı dildeki kanalı izleyin. Hiç anlamıyor olabilirsiniz. Fakat bu öğrenme eylemi “bilinçsiz öğrenme”dir ve fark etmeden öğrenirsiniz.
Kelimeleri nasıl öğrenebilirsiniz?
Çok kelime bilmek, bir başka dilde konuşmak ve konuşulanı veya yazılanı anlamak için başlıca unsurlardandır. Kelimeleri hafızaya alabilmek için çağrışım yönteminden yararlanmak işinizi kolaylaştırmaktadır. Ses benzetmeleriyle veya aklınızda bir resim hayal ederek yeni öğreneceğiniz kelimeyi bu şekilde kodlayabilirsiniz.
Yabancı dilde kelime ezberleme yollarından bir diğer yöntem ise görsel kelime kartları kullanmaktır. İnsanların ortalama yüzde 80’inin görsel zekası daha gelişmiş olduğundan, hatırlamak için kelimeleri ayrı ayrı kartlara, belki farklı karakterlerde ve renklerle yazıp, bu kartlara sık sık bakarak belleğinize yerleştirebilirsiniz.
Konuşun, konuşun, konuşun
Pratik yapmak, öğrenmek için en önemli adımdır. “Yanlış yapacağım” korkusuna kapılıp, kendinizi konuşmaktan sakın alıkoymayın. Çat pat da olsa bile konuşmaya çalışın. Mühim olan konuşma konusunda özgüven kazanmanızdır. Bu sorunu aştığınızda daha akıcı bir konuşma seviyesine ulaşabilirsiniz.
Kitap okuyun
Yabancı dili öğrendikçe seviyenize göre kitaplar okumaya başlayın. Gittikçe okuduğunuz kitabın seviyesini yükseltin. Fakat, birden bire yüksek bir seviyeden başlamamak konusunda dikkatli olun. Yoksa anlamadığınız için moraliniz bozulabilir, motivasyonunuz kırılabilir. Okurken bilmediğiniz kelimelerle karşılaştığınızda her seferinde sözlüğe bakmayın. Cümlenin gidişatından kelimenin anlamını çıkarmaya çalışın. Ama bilmediğiniz kelimeleri işaretleyin tahmin ettiğiniz kelimeyle aynı çıkıp çıkmadığını hem öğrenirsiniz değilse de yani kelime öğrenmiş olursunuz.
Yazı yazın
Yazmak da öğrendiğiniz dili unutmamak ve pekiştirmek açısından mühimdir. Okuduğunuz bir kitabın özetini çıkartmak ya da seyrettiğiniz bir filmi yorumlamak dilinizi geliştirmenize yardımcı olmaktadır. Tabii ki bu yazdıklarınızı, o dili iyi bilen birine veya kursa gidiyorsanız kurs öğretmeninize göstermeniz yerinde olacaktır. Zira yanlışlarınızı görmek de onlardan uzak kalmanız için gereklidir yoksa yanlışlarınızı doğru zannedersiniz.
O ülkeye gidin
Son olarak önerimiz, öğrenmeye çalıştığınız yabancı dilin konuşulduğu ülkede bir süre bulunmak. İngilizce öğrenmek için en iyi ülke İngiltere ve Amerika’dır. Bunu yapan çoğu kişi faydasını söylemiştir. İmkanınız varsa hiç kaçırmayın derim.
Sonuçta gideceğiniz ülkede o dili kullanıyor ve o dili kullanmak sizin için zorunlu oluyor. İlk zamanlarda zorlansanız da zamanla anlaşabildikçe hem öz güveniniz yerine gelecek ve konuşmak sizin için zevke dönüşecektir.
Aldığınız profesyonel İngilizce eğitimi ile neler yapabilirsiniz?
Uluslararası bir firmada daha kolay bir kariyer sahibi olabilirsiniz.
İngilizce film izleyebilir, müzik dinleyebilir ve bunları kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Tur firmalarında İngilizce tur rehberliği yapabilirsiniz.
Dil bölümünden devam ederek üniversite’de mütercim tercümanlık bölümünden mezun olduktan sonra tercüme bürosu bünyesinde çalışabilirsiniz.